Nagyvilág

Káoszt okoztak a diáktüntetések Olaszországban

Több olasz nagyvárosban zűrzavarhoz vezettek a Silvio Berlusconi kormánya által kezdeményezett, a parlamentben kedden elfogadni tervezett, vitatott felsőoktatási reform elleni diáktüntetések.

Rómában mintegy 50 ezer diák vonult végig a belvárosi utcákon, Maria Stella Gelmini oktatási miniszter, a reform kidolgozója elleni jelszavakat skandálva. A diákok elfoglalták a Capitolium, a római városháza előtti teret, és megpróbáltak a parlamentig előrenyomulni, de a rendőrség megakadályozta őket ebben. A tiltakozók a képviselőház blokádját tűzték ki célul, de a helyszínre vezényelt biztonsági erők a törvényhozás összes bejáratát lezárták.

A tüntetés az egész belvárosban káoszt okozott. Kedd délután a rendőrség fellépett a képviselőház felé nyomuló diákokkal szemben, és többeket közülük őrizetbe vett.

Bolognában egy több ezer fős menet lezárta az A14-es autópályát, megbénítva a forgalmat. A belvárosban a diákok 30 kiló trágyát szórtak Berlusconi pártja, a Szabadság Népe székháza elé. Milánóban összetűzések voltak a tüntetők és a rendőrség között. A biztonsági erők akkor léptek közbe, amikor a diákok megpróbáltak behatolni a városháza épületébe. Több belvárosi üzlet ablakait beverték.

Pisában a diákok a vasúti pályaudvar síneire telepedtek, megbénítva a vasúti közlekedést. Triesztben és Cataniában is elfoglalták a pályaudvarokat. Velencében a Canal Grandén tartottak demonstrációt azokkal a tudósokkal és kutatókkal együtt, akiket az egyetemek bizonytalan munkaszerződésekkel alkalmaznak. Tüntetések voltak Torinóban, Palermóban és Genovában is. Bresciában a diákok elfoglalták az egyetem közgazdasági karát, és közben reformellenes jelszavakat hangoztattak. Tettlegesség is történt: a diákok üvegpalackokkal dobálták a rendőröket, akik gumibotütésekkel válaszoltak. Egy tüntetőt őrizetbe vettek.

Berlusconi védelmébe vette a reformot, amelyre szerinte szükség van az egyetemi rendszer korszerűsítése végett. Maurizio Sacconi szociálisügyi miniszter elítélte a tüntetőket, mondván, az a kötelességük, hogy tanuljanak, nem pedig hogy demonstráljanak. Az oktatási miniszter közölte: arra számít, hogy a reform széles támogatást kap. Fontos, hogy az elavult olasz egyetemi rendszert korszerűsítsék, és a professzorok kiválasztásánál átláthatóbb szabályokat vezessenek be – mondta.

A reform mindenekelőtt jelentékeny költségtakarékosságot irányoz elő a felsőoktatásban. Minden öt nyugdíjba vonuló egyetemi tanár után csak egy újat fognak alkalmazni. A doktoranduszok felpanaszolják, hogy az elmúlt hónapokban több ezer ösztöndíjat töröltek.

Az egyetemek pénzügyeit a jövőben egy menedzser fogja irányítani. Erősíteni fogják az egyetemi autonómiát, így az intézmények nagyobb felelősséget kapnak pénzügyi, tudományos és didaktikai területen. A rosszul irányított egyetemek kevesebb pénzt fognak kapni, végső esetben egy biztos felügyelete alá helyezik őket, akinek egyensúlyba kell hoznia a költségvetési mérleget. A kormány csak a jövő évben 700 millió eurót akar megtakarítani a felsőoktatásban. A diákok óva intenek az egyetemi rendszer privatizációjától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik