Nagyvilág

Kínán át zajlik az észak-koreai-iráni rakétakereskedelem

Washington számos alkalommal szóvá tette Pekingnél, hogy Észak-Korea Kína területén át szállít rakétaalkatrészeket Iránba - jelentette a The Guardian titkos amerikai diplomáciai iratokból tallózva.

A lap szerint a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai jelentések közül legalább tíz azzal foglalkozik, hogy Észak-Koreából Iránba tartó, ballisztikus rakéták alkatrészeit tartalmazó szállítmányok akadálytalanul haladnak át Pekingen.

A The Guardian idézett például egy 2007. november 3-i keltezésű belső diplomáciai iratot, amelyet Condoleezza Rice akkori amerikai külügyminiszter írt alá. Eszerint a következő napon egy menetrend szerinti iráni járattal Pekingből útnak indul egy észak-koreai szállítmány rakéták sugárhajtómű-alkatrészeivel. A szállítmány címzettje a szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakéták fejlesztési programját lebonyolító Sahid Begeri iráni vállalat. Rice utasította az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, hogy az első adandó alkalommal és a lehető legmagasabb szinten próbálja rávenni a kínai hatóságokat a szállítmány leállítására.

Egy másik, ez év májusi iratban – amelyet már Hillary Clinton jelenlegi külügyminiszter továbbított Pekingbe – Washington aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a megnevezett kínai vállalatok exporttevékenysége az iráni vegyifegyver-programra használható fel vagy állítható át. Clinton azt firtatta, hogy a kínai kormány engedélyt adott-e a gyanús szállítmányokra. A külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy szankciók hozhatók az érintett vállalatok ellen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

Megint robbantott a Wikileaks (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik