Nagyvilág

Feszül a húr két Koreában

A Koreai-félsziget körül kialakult feszült légkör miatt a japán miniszterelnök megtiltotta kormánya tagjainak, hogy elhagyják Tokiót. Eközben eltemették azt a két tengerészt, akik a keddi, észak-koreai tüzérségi támadásban vesztették életüket - tudta meg a BBC.

Egy katonai kórházban búcsúztatták, majd Szöulban helyezték végső nyugalomra a 20 illetve 22 éves korukban
elhunyt tengerészeket, akik akkor vesztették életüket, amikor kedden Phenjan több tucat tüzérségi lövedéket lőtt ki a
Pjonjong-szigetre. Akkor még két civil is meghalt a támadásban és sokan megsebesültek.

Feszül a húr két Koreában 1

A búcsúztatáson -amelyen politikai vezetők, rokonok és
katonatársak százai vettek részt- a dél-koreai haditengerészet vezetője, majd a frissen kinevezett dél-koreai védelmi miniszter azzal fenyegette meg Észak-Koreát, hogy országa “százszorosan” visszavág, ha Phenjan újabb agressziót követ el ellene.

Feszül a húr két Koreában 1

Ezzel egyidőben, az amerikai haditengerészet egyik repülőgép-hordozó
anyahajója, a George Washington a Koreai-félsziget nyugati része felé
tart, ahol vasárnaptól négynapos hadgyakorlaton vesz részt Szöul
hadseregével együtt. Erre azután került sor, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: óriási megtorlásra számíthat Észak-Korea, amennyiben ismét támadni fog.

Feszül a húr két Koreában 1Erre reagált Phenjan is, hiszen közölte: Dél-Koreát “élő pajzsként” használja Észak ellen azokat az civil állampolgárait, akik meghaltak Jonpjongon.

“Ha igaz az, hogy haltak meg dél-koreai polgári lakosok a keddi összecsapásban, akkor az nagyon sajnálatos, de mindenképpen Szöul hibája, mert élő pajzsot helyezett el ott, tüzérségi állások közelében, és a haláleseteket felhasználja propagandakampányában” – olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség egyik jelentésében.

A vasárnap kezdődő dél-koreai-amerikai hadgyakorlatról is szót ejtettek: “Senki nem tudja felmérni előre annak következményeit, hogy az Egyesült Államok repülőgép-hordozókat hoz a Sárga-tengerre”.

Feszül a húr két Koreában 4

A feszült hangulat Japánig terjed, ugyanis Kan Naoto, az ország miniszterelnöke legalább december 1-jéig nem engedi kollegáit Tokión kívülre. Ezt azzal indokolja, hogy szerinte teljesen kiszámíthatlan, Észak-Korea miként reagál a kezdődő amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatra.

Arra utasította kormánya tagjait, hogy szükség esetén egy órán belül hivatalukban kell lenniük és ha rendkívüli esemény miatt el kell hagyniuk a fővárost, gondoskodniuk kell arról, hogy megfelelő személy vegye át az adott tárca irányítását távollétük idejére.

Egyes elemzők szerint ennek a hátterében az a szándék is
meghúzódik, hogy Kan demonstrálja: a kormány válsághelyzet esetén biztosan
kezében tartja az irányítást.

Phenjan: Dél-Korea “élő pajzsként” használja lakosait

Ajánlott videó

Olvasói sztorik