Nagyvilág

Új költségvetési terv fölött vitázhat az EU

Jóváhagyta pénteken az Európai Bizottság az Európai Unió jövő évi költségvetésének új tervezetét.

A testületnek azért kellett új előterjesztést készítenie, mert a döntéshozó EU-intézmények (a tagországok kormányait képviselő Tanács és az Európai Parlament) nem tudtak megállapodni az előző tervezet alapján.

Az új javaslat az intézmények között kompromisszumnak tűnő, 2,9 százalékos kiadásemelkedést tartalmazza az idei 123 milliárd eurós főösszeghez képest, és több javaslatot tesz arra is, hogyan közeledhetnének az álláspontok az EP egyéb feltételeinek teljesítése felé.

Az EP eredetileg több mint 6 százalékos emelkedést szeretett volna elérni, de később beleegyezett a kisebb mértékű növelésbe. Csütörtökön jóváhagyott határozatában is megerősítette ugyanakkor, hogy ragaszkodik cserébe kért feltételeihez, így a költségvetés rugalmasságának hosszabb távra szóló biztosításához, a bevételi oldalról folytatandó vitához, és a jövőbeni munkamódszert tartalmazó megállapodáshoz.

A most benyújtott tervezetről újabb tárgyalások kezdődnek, amelyeken az immár optimistának tűnő közlések szerint az uniós állam- és kormányfők következő, december 16-17-i találkozójára el is juthatnak a kompromisszumig.

Amennyiben az év elejéig nincs megállapodás a büdzséről, az EU az idei költségvetés összegével vág neki a jövő évnek, és a januárban hivatalba lépő magyar elnökségre marad, hogy irányítsa az intézményközi tárgyalásokat.

Az uniós intézmények vezetőihez pénteken írt levelében José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök sürgette az EP-t és a Tanácsot, hogy hagyják jóvá a tervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik