Nagyvilág

Kínának nem tetszik az amerikai-dél-koreai hadgyakoralt

Kína ellenez bármilyen engedély nélküli katonai cselekményt kizárólagos gazdasági övezetében - szögezte le a kínai külügyi szóvivő pénteken.

A közlésre az előtt került sor, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a Sárga-tengeren közös katonai hadgyakorlatot tervez, amelyre négy hadihajó mellett a George Washington repülőgép-hordozó is útnak indult.

“A kérdésben szilárd és világos az álláspontunk” – áll a Hung Lej (Hong Lei) nevével jegyzett külügyminisztériumi közleményben. Hung hozzáteszi: “Tekintve, hogy a Koreai-félsziget helyzete rendkívül bonyolult és érzékeny, a feleknek nyugodtaknak kell maradniuk, és visszafogottságot kell tanúsítaniuk.”

A koreai konfliktusban a kínai közvélemény egyre inkább az Egyesült Államok ellen fordul, a nyugtalansággal párhuzamosan erősödik az az érzés, hogy az amerikaiak semmibe veszik Kína érdekeit – írta pénteken pekingi keltezésű elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung . Két nappal a dél-koreai fennhatóságú sziget ellen intézett észak-koreai támadás után címlapjukon amerikai anyahajók fényképével jelentek meg egyes kínai újságok.

“Egy amerikai repülőgép-hordozó a Sárga-tenger felé tart, és megfélemlíti Észak-Koreát” – harsogta a Hszinhua kínai hírügynökség által kiadott napilap. A Global Times, a kommunista ifjúsági szövetség külpolitikai orgánuma még keményebb hangot ütött meg: “Amerika megpróbálja kihasználni Korea tragikus helyzetét, semmibe véve Kína ellenvetéseit” – állt a dél-koreai és amerikai közös hadgyakorlatot beharangozó jelentés címében. A továbbiakban az újság azt írta: a legújabb katonai manőver azt a benyomást kelti, hogy hamarosan nagyobb méretű konfliktus törhet ki a térségben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kína összekovácsolta ellenfeleit (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik