Nagyvilág

Támad a tél Nagy-Britanniában

Kiterjedt havazással és kemény faggyal érkezett az utóbbi évtizedek legkorábban kezdődő tele Nagy-Britanniában.

Csütörtökre 15-20 centiméternyi hó hullott Skóciában, Anglia keleti térségében, valamint Észak-Írországban és Walesben is. A brit meteorológiai szolgálat adatai szerint 17 éve nem volt ilyen korán ennyire kiterjedt havazás az országban.

Mindehhez téli hideg is járul: az északi országrészekben csütörtökre virradóra mínusz 5 fok körüli fagyokat mértek, de délkeleten, így Londonban is fagyott.

Az előrejelzés szerint a hétvégére még hidegebb, helyenként mínusz 8-10 fok körüli hőmérsékleti mélypontok várhatók, és napközben sem lesz fagypontnál sokkal melegebb.

A távlati prognózis azt mutatja, hogy a fagyos idő akár két hétig is eltarthat, és a meteorológusok szerint a következő napokban a déli országrészekben, köztük Londonban is lehet jelentősebb havazás. Skóciában csütörtökön iskolák tucatjaiban rendeltek el tanítási
szünetet a hó és a fagy miatt, és több országos főútvonalat is le
kellett zárni.

A meteorológiai szolgálat a délnyugat-angliai Cornwall megyétől a skót felföldig érvényes – vagyis gyakorlatilag az egész országra kiterjedő – figyelmeztetést adott ki az évszakos átlagnál 10-15 fokkal hidegebb, havazással kísért téli időjárás miatt.

Nagy-Britanniában az előző tél is rendkívül kemény volt, a hőmérséklet sokszor süllyedt jóval mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatosan hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

Az idei tavasz elejéig kitartó, évtizedek óta példátlan hideg becslések szerint 14,5 milliárd font (4800 milliárd forint) kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt, és az úthálózatot is súlyos károk érték. Vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által az előző tél során kivájt több millió kátyú betömködése akár 15 évig is eltarthat, és az útjavítások költsége elérheti a 10 milliárd fontot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik