Nagyvilág

Nem tudtak védelmet biztosítani Paul Lendvainak a németek

A német Heinrich Böll Alapítvány biztonsági okokból mondta le Paul Lendvai magyar születésű publicista könyvbemutatóját Frankfurtban.

Az alapítvány közleménye szerint a magyarországi “jobboldali, nacionalista és antiszemita erők” Lendvai és könyve ellen irányuló “rettenetesen agresszív kampánya” miatt nem látta biztosítottnak a 81 éves szerző biztonságát. Lendvai előzőleg maga tájékoztatta a szervezőket az esetleges demonstrációk és erőszakos cselekmények miatt érzett aggodalmáról, és rendőri védelmet kért. Kérésének azonban a hatóságok – a fokozott terrorveszély következtében előállt rendőrhiányra hivatkozva – nem tudtak eleget tenni. Ezért az alapítvány lemondta az “Éllovasból válsággóc: a változó Magyarország” mottójú rendezvényt.

Korábban Zürichben, ahol Lendvai bemutatta októberben megjelent új könyvét, tüntetések voltak a szerző ellen. A kormányhoz közel álló Heti Válasz című hetilap a múlt heti számában azzal gyanúsította meg Lendvait, hogy a kommunista rezsim “önkéntes informátora” volt. Eljátszott ország (Mein verspieltes Land) című könyvében a publicista bírálja Orbán Viktor jobboldali-konzervatív miniszterelnök politikáját – jegyezte meg a hírügynökség.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az al-Kaida célkeresztjében vagyunk (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik