Nagyvilág

Diplomáciai vihart kavarhat a WikiLeaks

A WikiLeaks portál által hamarosan nyilvánosságra hozandó diplomáciai iratok károkat okozhatnak az Egyesült Államok és a baráti vagy szövetséges országok közötti kapcsolatokban.

Erre az amerikai kormány szerdán figyelmeztette a kongresszust és több külföldi kormányt.

Az iratok nagy része a feltételezések szerint Európával kapcsolatos, de lesznek olyan dokumentumok is, amelyek Ázsia és más földrészek kormányaira vonatkoznak. A feljegyzések és sürgönyök egy részéből a várakozások szerint kiderülhet, hogy milyen formában gyakorolt nyomást a szövetségeseire Washington a guantánamói foglyok elhelyezése ügyében, de fény derülhet arra is, hogy milyen fogásokat alkalmaznak az amerikai diplomaták és hogy mi a magánvéleményük egyes külföldi vezetőkről. Amerikai kormánytisztviselők attól tartanak, hogy az iratok érzékeny katonai és hírszerzési információkat is tartalmaznak.

A információk nyilvánosságra hozása “káros az Egyesült Államokra és az érdekeinkre nézve” – jelentette ki P.J. Cowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. “Világszerte feszültséget fog teremteni a diplomatáink és a barátaink között” – fűzte hozzá.

Crowley szerint azokra a külföldi kormányokra utaló utalások, amelyeket nyilvánosságra hozandó titkos belső kommunikációs iratok tartalmaznak, valószínűleg megrendítik az Egyesült Államokba, mint diplomáciai partnerbe vetett bizalmat, és kínos zavart okozhatnak, mert egyes baráti külföldi vezetőkkel kapcsolatban az iratok egészen biztosan méltatlan és kritikus megjegyzéseket tartalmaznak.A szóvivő figyelmeztetett rá: megrázkódtatást okoz majd, amikor az “elárult bizalom” a címlapokra vagy a televízió vezető hírei közé kerül.

Az amerikai követségek megkezdték a külföldi kormányok felkészítését a legújabb, várhatóan napokon belül, talán a hétvégén nyilvánosságra kerülő WikiLeaks-kiszivárogtatásokra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik