Nagyvilág

Megállt az élet Portugáliában

Törölt repülőjáratok, szeméthegyek az utcán, több mint két évtizede a legnagyobb általános sztrájk bénítja Portugália életét -írja a The Wall Street Journal.

Portugália GDP-arányos államháztartási hiánya tavaly rekord szintre, 9,4 százalékra duzzadt. A 2011-es költségvetés soha nem látott mértékű megtakarítási és szanálási programot irányoz elő, ami 4,3 százalékra szorítja majd le a hiányt. Egyebek között a közalkalmazottak bértömegét öt százalékkal tervezi csökkenteni a kormány, az áfát pedig 21 százalékról 23 százalékra emeli. Ezért tiltakoznak ezrek egynapos munkabeszüntetéssel a kisebbségi szocialista kormány megszorítási tervei ellen.

A SIC tévécsatorna beszámolója szerint az ország nagy részén már megbénult az élet. Más média források pedig arról számoltak be, hogy mind az egészségügyi és tömegközlekedési ágazatokban, a postánál és mind a köztisztasági vállalatoknál a magas sztrájk részvétel.

A munkabeszüntetés az országban tartózkodó külföldieket is hátrányosan érinti. Ugyanis a légügyi hatóságok szerint 98 százalékos járatkiesésre lehet számítani szerdán. A lisszaboni reptéren az utasfelvételi pultok többsége reggel üresen állt.

Az ország két legnagyobb szakszervezete, a 750 ezer tagot számláló CGTP és a mérsékelt UGT 1988 óta első alkalommal tett közös sztrájkfelhívást. Akkor, 22 évvel ezelőtt a portugálok 85 százaléka vett részt a megmozdulásban. A CGTP legutóbbi 2007-es megmozdulását viszont az UGT támogatása nélkül szervezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik