Nagyvilág

Civil áldozatai is vannak a koreai tűzpárbajnak

Két civil összeégett holttestére bukkantak a Jongpjon-szigeten, amelyet kedden támadott meg Észak-Korea – adta hírül a BBC egy dél-koreai televíziós értesüléseire hivatkozva.

Phenjan keddi ágyútámadásában két katona is életét veszítette, a civilekkel együtt így már négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. Legkevesebb tizennyolc ember sebesült meg a támadásban.

Eközben a Reuters hírügynökség beszámolója szerint amerikai repülőgép-hordozók tartanak koreai vizek felé, feltehetően Észak-Korea elrettentésének, illetve a Phenjannal szövetséges Kína összezavarásának céljából.

TÉNYEK, RÖVIDEN
  • Az észak-koreai tüzérség kedden 100 lövést adott le a dél-koreai Jongpjon-szigetre.
  • Dél-Korea viszonozta a tüzet, a hadsereget készenlétbe helyezték.
  • Az északi támadásban két dél-koreai tengerész, továbbá két civil meghalt, legalább tizennyolcan megsérültek.
  • Phenjan szerint a támadás kiváltó oka egy déli hadgyakorlat volt a két ország vitatott tengeri határán.
  • Dél-Korea területén 25 ezer amerikai katona állomásozik.
  • Észak-Korea a becslések szerint 6-8 atomfegyverrel rendelkezik.

A nukleáris kapacitással rendelkező USS George Washington fedélzetén 75 vadászgép és 6000 fős személyzet tartózkodik. A hadihajó a vasárnap kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat céljából érkezik a térségbe. Az akció lényege Washington és Szöul közös erejének demonstrálása, illetve a térség stabilitása iránti elkötelezettségünk kifejezése az elrettentés erejével – áll a US Forces Korea hivatalos jelentésében. A szövetségesek eme hadgyakorlattal nyomást kívánnak helyezni Pekingre, hogy fékezze meg Phenjan agresszív fellépését.

Kína hozzáállását bírálta szerdán több európai napilapban megjelent kommentár is a Dél-Korea elleni észak-koreai tüzérségi támadással kapcsolatban. A holland de Volkskrant című lap szerint “kiábrándító” Kína magatartása a két Korea közötti konfliktusban. “Kína az egyetlen hatalom, amely valóban hatást tudna gyakorolni Észak-Koreára – írta a lap. Az ABC konzervatív spanyol lap úgy látta, a phenjani diktatúra egyedül annak köszönheti létezését, hogy Kína türelemmel van iránta. A svéd liberális Dagens Nyheter című újság szerint a legutóbbi koreai incidens miatt a nemzetközi közösségnek egyben Kínánál is tiltakoznia kellene, mivel “a phenjani rezsimet Pekingből védelmezik”.

A Koreai-félszigeten kedden lezajlott tűzváltással kapcsolatban az orosz lapok egybehangzóan megállapították: rendkívül súlyos incidensről van szó, de az nem torkollik háborúba. A Vedomosztyi című lapban Konsztantyin Aszmolov, az orosz Távol-Kelet Intézet szakértője például kifejtette: egy dél-koreai korvett márciusban történt elsüllyesztése óta a dél-koreai katonák minden hónapban nagy hadgyakorlatokat rendeztek, amelyeket az észak-koreai fél a támadásra való felkészülésnek tekintett. Az ilyen ideges légkörben pedig a megtörténthez hasonló incidenseknek nagy a valószínűségük, de a felek nem engedik kiszélesedni a konfliktust, amint azt a keddi események is megmutatták.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tűzpárbaj a két Korea között (Kitekintő.hu)

Újabb két halott Dél-Koreában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik