Nagyvilág

Majdnem leváltották az iráni elnököt

Az iráni parlament le akarta váltani Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, de az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei utasítására elállt ettől a szándékától - jelentette a The Wall Street Journal.

A képviselők ezután egy újabb petícióban kérelmezték, hogy vitára bocsáthassák az államfő leváltásának kérdését, ami az amerikai lap szerint újabb jele az iráni vezetésben megmutatkozó megosztottságnak.

A képviselők azután kezdeményezték az elnök elmozdítását, hogy a kormány és a parlament között közvetítő, ultrakonzervatív vallási vezetőkből álló Őrök Tanácsa szombaton javasolta Hamenei ajatollahnak: korlátozza a törvényhozás jogköreit és engedélyezzen nagyobb mozgásteret Ahmadinezsádnak.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta először fordult elő, hogy képviselők parlamenti eljárást kezdeményeztek az államelnök elmozdítására. A törvényhozás hétfőn vitatta meg azt a négy prominens parlamenti képviselő által beterjesztett jelentést, amely 14 rendbeli törvénysértéssel vádolta meg Ahmadinezsádot.

A képviselők felelősségre vonási kísérlete az amerikai lap szerint az Iránban kialakult közhangulatot tükrözi, miután Ahmadinezsád kilátásba helyezte, hogy – a nemzetközi szankciók hatására – fokozatosan megvonja az élelmiszerek, az üzemanyag és közszolgáltatások központi ártámogatását.

A legfelső vezető beavatkozása nyomán a teheráni törvényhozásban aláírásgyűjtés indult, hogy a tiltás ellenére mégis megkíséreljék az államfő leváltását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik