Nagyvilág

Magyarország elítéli az észak-koreai akciót

A magyar külügyminisztérium határozottan elítéli Észak-Korea felelőtlen akcióját, amely az Észak és Dél között érvényben lévő fegyverszüneti egyezmény durva megsértését jelenti.

Ez olvasható a szaktárca által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A Külügyminisztérium egyben felszólította az észak-koreai felet, hogy tartózkodjon a további provokációktól, s tegyen meg mindent a térség békéjének és biztonságának helyreállítása és megőrzése érdekében.

A szaktárca – amely aggodalommal értesült az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tengeri demarkációs vonal mentén lezajlott fegyveres incidensről – részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, illetve a sérülteknek.

A közlemény szerint Budapest folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, szem előtt tartva a Koreai Köztársaságban tartózkodó vagy oda látogatni kívánó magyar állampolgárok biztonságát.

Észak-Korea mintegy száz ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, ahol számos épület lángba borult. A támadásban két dél-koreai katona meghalt és 18 ember – 15 katona és 3 polgári lakos – megsebesült. Az akciót Dél-Korea mintegy 80 tüzérségi lövedékkel viszonozta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ágyútűz Dél-Koreában: támadtak az északiak (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik