Nagyvilág

Háború határán a két Korea

Észak-Korea tüzérségi támadást intézett a dél-koreai Jongpjon-sziget ellen. Kína és Japán aggódik a két Korea közötti harc miatt, Magyarország elítéli az agressziót. Az Egyesült Államok figyel, de még nem avatkozik be.

Az YTN televízió szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be. Egy katona meghalt, további három súlyosan, tíz könnyebben megsebesült. Más forrás szerint a sebesültek között négy polgári személy is van. Egy helyi közigazgatási illetékes szerint legalább 50 lövedék érte a szigetet. Egy szemtanú szerint a lángokat nem tudták megfékezni.

A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra. A külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.

Dél-koreai források szerint az észak-koreai tüzérség ágyúzta az 1200-1300 lakosú Jongpjon-szigetet. Legkevesebb két dél-koreai katona meghalt, további 13 megsebesült a támadásban. Több tucatnyi épület kigyulladt, és a tüzet egyelőre nem tudták megfékezni. Szöuli közlés szerint a dél-koreai hadsereg viszonozta tüzet, és harci gépeket riasztott.

A Hszinhua hírügynökség is beszámolt arról, hogy legalább egy dél-koreai katona meghalt, miután a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) tüzérsége többször is ágyúzta a dél-koreai szigetet és a félsziget nyugati part menti vizeit, s a támadás következtében polgári személyek és katonák is megsebesültek.

a dél-koreai Jonpjong-sziget lángokban áll - KÉPGALÉRIA

A dél-koreai Jonpjong-sziget lángokban – KÉPGALÉRIA

Idézett sajtójelentések szerint helyi idő szerint délután 2 óra 34 perckor csapódtak be az első lövedékek a Jongpjon-szigeten. A helyszín közel van a két Korea által vitatott tengeri határvonalhoz. Dél-Korea válaszolt a támadásra, hadseregét készültségbe helyezte, vadászgépeket küldött a Sárga-tenger térségébe.

Németh Zsolt: Magyarország elítéli az észak-koreai agressziót

Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt, és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a külügyi bizottság ülésének szünetében. Az államtitkár a bizottság ülésén – ahol a kormány prioritásként kezelt Ázsia-politikájának elemeiről számolt be, és Észak-Koreát a térség egyik jelentős feszültséggócának nevezte – egy képviselői kérdésre válaszolva kifejtette: egyelőre nem lehet megítélni, milyen súlyosságú konfliktus bontakozott ki Észak- és Dél-Korea között.

“Kinyilvánítjuk támogatásunkat mind az áldozatoknak, mind pedig a dél-koreai államnak, amely ebben a küzdelemben áldozatként érintett” – fogalmazott Németh Zsolt, utalva arra, hogy Észak-Korea aznap tűz alá vett egy dél-koreai szigetet, ahonnan a polgári lakosságot kitelepítették.

Peking aggódik

Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legújabb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította “az érintett feleket”, hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínát is elérték a dél-koreai sziget elleni “állítólagos támadásról” szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését – húzta alá Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a külügyminisztérium szokásos keddi tájékoztatóján. Hozzátette: szükségszerű a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatása.

A szöuli védelmi miniszter felszólította Phenjant a provokáció azonnali leállítására, s annak folytatása esetére kemény választ ígért. A kínai hírügynökség megjegyzi, hogy az incidens akkor történt, amikor Dél-Korea – hétfőtől – nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével.

Japán “minden eshetőségre” felkészül

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel “minden eshetőségre” a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt.

“Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban” – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott.

Moszkva csökkentené a feszültséget

Moszkva megengedhetetlennek tartja az erőszak alkalmazását a Koreai-félszigeten, és mérsékletre szólítja fel a feleket – jelentette ki az orosz külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője kedden a Sárga-tengeren történt incidens kapcsán.

Az Interfax hírügynökség által idézett orosz illetékes hangsúlyozta, hogy az Észak és Dél közötti minden vitát politikai-diplomáciai eszközökkel kell megoldani, és a feleket mérsékletre és nyugalmuk megőrzésére szólította fel. Rámutatott: a konfliktusban érintett mindkét félnek, továbbá a tárgyalási folyamatba bevont feleknek határozott lépéseket kell tenniük a feszültség csökkentésére és a helyzet normalizálására.

Amerika még nem avatkozik be

A washingtoni Fehér Ház is határozottan elítélte a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai támadást, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a háborús provokációval. Az amerikai vezetés hangsúlyozza közleményében, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea védelmében, valamint a térségbeli béke és katonai egyensúly fenntartásában.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő pedig azt közölte, hogy a Koreai-félsziget térségében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik