Nagyvilág

Szerb lap: 77 millió eurós magyar EU-elnökség

Hetvenhét millió euróba kerül Magyarországnak az EU-elnökség címmel közölt cikket a Politika című tekintélyes belgrádi lap.

A magyar kormány nagyjából 23 millió eurót fordít az előkészületekre, a soros elnökség alatt számítások szerint további 54 millió eurót költenek, vagyis Budapest összesen körülbelül 77 millió eurós kiadással számol – írta a szerb újság különtudósítója a Budapestről keltezett cikkben. Magyarország az EU soros elnökeként is jelentős támogatást fog nyújtani a szerb EU-integrációs folyamatnak – fűzte hozzá. Az újságíró több kollégájával együtt a belgrádi magyar nagykövetség és a szerb kormány EU-integrációs hivatalának szervezésében járt Budapesten.

Mint írta, a magyar EU-elnökség prioritásai között szerepel az európai gazdaság fellendítése, a munkahelyteremtés. Egy másik fontos célkitűzés az európai integráció, “Európa kohéziójának” erősítése – ezen belül a schengeni övezet kiterjesztése, valamint a bel- és igazságügyi együttműködés szorosabbra fűzése -, továbbá a romák helyzete.

A negyedik prioritás a bővítés és az EU szomszédsági kapcsolatai. “Reméljük, hogy 2011-ben minden nyugat-balkáni ország egy lépéssel közelebb lesz az EU-hoz, mint ahol ma van” – idézett a belgrádi Politika egy magyar tisztségviselőt, aki hozzátette, Budapest a 27-ek soros elnökeként szeretné ráirányítani a figyelmet arra, milyen előnyökkel jár az EU bővítése.

AJÁNLOTT LINKEK:

Negyven munkanap a magyar uniós elnökségig (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik