Nagyvilág

Robotot küldenek az új-zélandi bányába

A mentőalakulatok arra készülnek, hogy egy speciális robotot eresztenek le abba az új-zélandi bányába, amelynek mélyén 29 bányász rekedt pénteken nagy erejű metánrobbanás következtében - közölte hétfőn Gary Knowles, a rendőrség vezetője.

A robot fő feladata az lesz, hogy megállapítsa a bányában lévő veszélyes gázok koncentrációjának a mértékét. A péntek óta bekövetkezett robbanás óta ugyanis a mentőalakulatokat a gázok jelenléte akadályozta meg abban, hogy leszálljanak.

A távirányítású robotot a hadsereg bocsájtotta a mentők rendelkezésére. Egy kamerát is felszereltek rá, hogy felvételeket készítsen a mélyben uralkodó állapotokról. Egyelőre a robot lejuttatásához szükséges 15 centiméteres lyukat fúrják. Ezzel a munkával várhatóan még hétfőn végeznek.

A 17 és 62 év közötti bányászokról a baleset bekövetkezte óta nincs hír. Valamennyiüket ellátták mentőfelszereléssel és oxigénpalackokkal, és élelmiszer-, valamint vízkészletet is tárolnak a mélyben, ami táplálja a reményt, hogy életben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik