Nagyvilág

Megmenekülhet a kövezésre ítélt iráni asszony

"Jó esély van arra, hogy megmenekül a házasságtörés miatt megkövezésre ítélt iráni asszony" - mondta hétfőn a Legfelső Emberi Jogi Tanács nevű iráni állami szervezet vezetője.

Mohammad Dzsavád Laridzsáni, a szervezet főtitkára szerint “nagy munkát végzett az igazságszolgáltatás az ügy felülvizsgálatában, és a jelek szerint meg lehet óvni az asszony életét. “Laridzsáni az angol nyelvű iráni állami Press TV-nek adott angol nyelvű nyilatkozatában nem közölt részleteket, és nem indokolta meg derűlátását. A kétgyerekes Sakineh Mohammadi-Ashtianit 2006-ban házasságtörésért ítélték megkövezésre.

Később megvádolták azzal is, hogy cinkosa volt férje gyilkosának, aki a szeretője is volt. Ezt váltig tagadta az asszony, ennek ellenére ezért is halálbüntetést kapott. Ezt az ítéletet később tíz év börtönre módosította az egyik fellebbviteli bíróság 2007-ben.

A 43 éves nő ügye nagy nemzetközi tiltakozást váltott ki, aminek hatására júliusban elhalasztották a kivégzést. Az iráni hatóságok azonban többször jelezték, hogy a halálos ítélet továbbra is érvényben van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kövezés helyett akasztják az iráni nőt (NOL.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik