Nagyvilág

Ír mentőcsomag: most jön a neheze

Az Írországnak jóváhagyott pénzügyi mentőcsomag ára az eddigi ír növekedési modell fő pilléreinek teljes felszámolása lesz, és nem biztató, hogy a Görögországnak nyújtott pénzügyi segítség fél év alatt sem javított sokat a görög piaci helyzeten - vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni elemzők.

Az ír miniszterelnök előző este jelentette be, hogy Írország nemzetközi pénzügyi segítséget kért, és az EU jóváhagyta a kérést. Az ír kormány részéről most először hangzott el hivatalosan, hogy az országnak külső pénzügyi támogatásra van szüksége, jóllehet ezt a nemzetközi elemzői közösség már jó ideje tényként kezelte.

A bejelentést kommentáló hétfői elemzésében a Commerzbank azt jósolta, hogy a mentőprogram fókuszában a megrendült ír bankrendszer áll majd. A ház elemzői szerint az EU az ír bankszektor “masszív fogyókúráját” fogja követelni; még néhány pénzintézet felszámolása is szóba kerülhet. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

A Commerzbank citybeli szakértői szerint ennek alapján egyértelmű, hogy a következő években már nem a pénzügyi szektor lesz az ír növekedés egyik fő hajtóereje.
A Capital Economics nevű vezető londoni befektetési tanácsadó cég hétfői kommentárja szerint bár az ír kötvényhozamok valamelyest csökkentek a segélyprogram hírére, Írország azonban “még messze nincs kint a vízből”. Görögország példája aligha tekinthető biztatónak: a görög pénzügyi helyzet fél évvel a görög mentőprogram után is igencsak ingatag – áll a cég elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik