Nagyvilág

Gates szerint Phenjan urándúsítója veszélyes

Robert Gates szerint az új észak-koreai urándúsítóról szóló beszámolók igazolják Washington aggodalmait: a sztálinista ország tovább halad a nukleáris fegyverek előállítása útján.

Az amerikai védelmi miniszter vasárnap a bolíviai Santa Cruzban, ahol részt vesz az amerikai államok védelmi minisztereinek hétfőn kezdődő konferenciáján nyilatkozott újságíróknak. Elmondta: szerinte az észak-koreaiak atomfegyverrel rendelkeznek, miközben figyelmen kívül hagyják az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatait.

Ezzel szemben az észak-koreai ügyekben illetékes amerikai különmegbízott árnyaltabban fogalmazott. Nagyon sajnálatos fejlemény az új észak-koreai urándúsító léte, de nem alakult ki válsághelyzet – összegezte véleményét hétfőn Szöulban Stephen Bosworth.

Bosworth a dél-koreai külügyminiszterrel, Kim Szung Hvannal tárgyalva hozzáfűzte: “egy ideje már tudunk erről”. Az amerikai küldött kifejtette: további hírszerzési információkra és elemzéskere van szükség ahhoz, hogy felmérjék: mi a valós helyzet az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szankciókkal fékeznék Észak-Koreát az amerikaiak (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik