Nagyvilág

Fejlődő atomprogramjával dicsekedett Kim Dzsong-il

Továbbra sem csitulnak az aggodalmak Észak-Koreával szemben, amely atomprogramjának folytatásával és látványos kihangsúlyozásával kíván magának minél jobb tárgyalópozíciót kiharcolni. Mindeközben az ENSZ BT elé benyújtott jelentésben egyszerű provokációnak nevezte a vádat, hogy köze lenne a Csonan hadihajó elsüllyesztéséhez. A kommunista országban Kim Dzsong-il utódja, Kim Dzsong-un magas funkcióba jutása óta határozottan építi pozícióját, a személyi kultuszának erősítésével és tisztogatásokkal.

Fejlődő atomprogram Észak-Koreában

Újra felerősödtek az aggodalmak Észak-Korea nukleáris programjával kapcsolatban, miután a kommunista országban több száz urándúsító centrifugát mutattak meg Siegfried Hecker amerikai szakértőnek. A tudós szerint a létesítmény meglepően jól felszerelt, viszont azt nem volt ideje megvizsgálni, hogy alkalmas-e az atombomba gyártásához szükséges dúsítottságú urán előállítására. Az üzem nagy gyorsasággal, épp ezért elképzelhető, hogy külföldi segítséggel épült fel, hiszen a nemzetközi megfigyelők előző év áprilisi kitiltásakor még nem létezett. Az észak-koreaiak elmondása szerint kétezer centrifuga van a létesítményben, amiket már működésbe is hoztak. Ezt az állítást Hecker nem tudta megerősíteni. Amerikai kormánytisztviselők az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy bár egy ideje figyelték a területet, ahol az üzem feltehetőleg áll, ám eddig bizonyítékuk nem volt az erőmű működésére.

A tudós beszámolójával egy időben Washington bejelentette, hogy Stephen Bosworth az észak-koreai felelős amerikai különmegbízott ázsiai körútra indul és dél-koreai, japán, valamint kínai vezetőkkel fog tárgyalni Phenjan atomprogramjáról. Nem lehet tudni, Észak-Korea miért mutatta meg váratlanul Heckernek az üzemet, viszont egyes vélemények szerint később fel akarja majd használni, hogy tárgyalási alap legyen a segélyek kapcsán az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával.

Mozgolódás és szankciók

Közben japán hírügynökségek arról számoltak be, hogy amerikai műholdas felvételek szerint Phenjan valószínűleg harmadik földalatti robbantására tette meg az előkészületeket. Ezen felvételek alapján az északi területeken – ahol a nukleáris gyakorlótér található – felgyorsult a mozgás, valamint egy nagy földrakás alapján alagutat is ásnak. Észak-Korea 2003-ban mondta fel az atomsorompó-szerződést és azóta már kétszer hajtott végre kísérleti robbantást, legutóbb tavaly. Azt egyelőre nem lehet tudni valóban most is erre készül-e.

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb észak-koreai szervezetek ellen vezetett be szankciókat, amelyeket azzal vádol, hogy illegálisan a vezetőséget finanszírozza. A Koreai Daesong Bank és a Koreai Daesong Általános Kereskedelmi Társaság rákerült az amerikai államkincstár feketelistájára, ezért befagyasztották az amerikai joghatóság alatt álló vagyonát és minden amerikainak megtiltották velük az üzletelést. Az ehhez hasonló szankciókkal az Egyesült Államok rá szeretné kényszeríteni Phenjant, hogy visszatérjen a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Kim Dzsong-un máris a hatalmát erősíti

Kim Dzsong-un, Észak-Korea következő vezetője még hatalomra sem lépett, de már meg is kezdte a tisztogatásokat a pártban és a hadseregben egyaránt. A Dél-Koreába menekült északi katonák szervezetének állítása szerint november elején kezdődött korrupcióellenes kampány Hamgjong tartományban Kim Dzsong-il legkisebb fiának utasítására és már több mint egy tucat hivatalnok, illetve katonatiszt ellen kezdtek vizsgálatot.

Kim Dzsong-un közben már a személyi kultuszát is építeni kezdte: az észak-koreai Munkáspárt már kiadta az utasítást a párttagok számára: az ország jövendő vezetője arcképének kifüggesztését apja és nagyapja mellé, és várhatóan ezt a rendelkezést valamennyi lakosra ki fogják terjeszteni. Az ország alapítójának, Kim Ir-szennek és fiának, Kim Dzsong-ilnek a portréja minden hivatalos intézmény falán látható, sőt azokat az állampolgároknak is ki kell függeszteniük a saját lakásaikban.

Tagadják a Csonan elsüllyesztését

Előző héten Észak-Korea előterjesztette hivatalos jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, amiben határozottan cáfolják, hogy bármi közük lenne a Csonan dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztéséhez. Ugyanitt azt is nehezményezik, nem kaptak engedélyt arra, hogy ők is megvizsgálhassák a helyszínt és együtt folytathassák le a nyomozást a nemzetközi vizsgálóbizottsággal. Észak-Korea provokációnak tartja azt a jelentést, mely szerint Phenjan érintett a hajó elsüllyesztésében, amellyel a közvéleményt akarták megtéveszteni, Amerika érdekeinek megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik