Nagyvilág

ENSZ: a Hezbollah ölette meg Libanon kormányfőjét

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a Hezbollahnak köze volt a Rafik Hariri libanoni miniszterelnök elleni merénylethez.

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a Szíria által támogatott Hezbollahnak köze volt a 2005-ben meggyilkolt Rafik Hariri libanoni miniszterelnök halálához – jelentették libanoni rendőrségi források az ENSZ vizsgálóbizottságával egyetértésben. A világszervezet Nemzetközi Független Vizsgálóbizottsága állítását részletesen megvizsgált libanoni telefonhívásokra alapozza – adta hírül a The Washington Post egy kanadai televíziós csatorna értesülésire hivatkozva.

Az ENSZ feltételezése szerint a Hezbollah tagjai kapcsolatban álltak azon lehallgatott mobiltelefonok tulajdonosaival, melyekkel működésbe hozták a libanoni kormányfőt és 22 másik személyt meggyilkoló pokolgépet. Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője – aki Izraelt tette felelőssé a merényletért – leszögezte, hogy nem fogják elfogadni a világszervezet által lefolytatott bűnvádi eljárás végeredményét.

A 2005-ös merénylet körülményeinek kivizsgálásával az ENSZ Libanoni Speciális Bírósága foglalkozik már öt éve.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egy gyilkosság utóélete: a Hariri-merénylet máig ható következményei (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik