Nagyvilág

Amerika joggal aggódik Észak-Korea miatt

A washingtoni védelmi miniszter szerint az új észak-koreai urándúsítóról szóló beszámolók igazolják azokat az amerikai aggodalmakat, hogy a sztálinista ország tovább halad a nukleáris fegyverek előállítása útján.

Robert Gates vasárnap a bolíviai Santa Cruzban, ahol részt vesz az amerikai államok védelmi minisztereinek hétfőn kezdődő konferenciáján nyilatkozott újságíróknak.

Elmondta: szerinte az észak-koreaiak atomfegyverrel rendelkeznek, miközben figyelmen kívül hagyják az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatait. Ez az urándúsító, ha valóban olyan, mint amilyennek tűnik, kétségtelenül képessé teszik őket, hogy bombákat gyártsanak – vélte Gates, hozzáfűzve, hogy “ez számunkra nem meglepő”.

Siegfried Hecker amerikai atomtudós, a Stanford Egyetem professzora november 12-én járt az új észak-koreai létesítményben, amelyet meghökkentően korszerűnek talált. Gates Santa Cruz-i nyilatkozatában óvatosságra intette azokat a latin-amerikai országokat, amelyek tárgyalásokat folytatnak Iránnal különböző nukleáris projektek megvalósításáról. Szerinte ezeknek az országoknak körültekintőnek kell lenniük Teherán motivációit és tényleges tetteit illetően.

Evo Morales bolíviai elnök október végén jelentette be: az iszlám köztársasággal annak a lehetőségét tanulmányozzák, hogy a dél-amerikai országban áramot termelő nukleáris központot létesítenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik