Nagyvilág

Ultramodernek az észak-koreai urándúsítók

Centrifugák százait látta egy amerikai atomtudós egy észak-koreai urándúsító létesítményben - közölték a témakörben jártas források, és az esetről szombaton beszámolt a The New York Times is.

Siegfried Heckernek, a Stanford Egyetem szakértőjének a múlt héten engedélyezték, hogy meglátogassa az üzemet. A tudós elmondta: meghökkentően korszerűen felszerelt teremben látta a centrifugákat. Az észak-koreai hatóságok azt közölték vele, hogy mintegy 2 ezer centrifugát üzemeltetnek a létesítményben. Hecker már értesítette a Fehér Házat az általa látottakról.

Az üzemben tett látogatásakor Heckernek nem volt ideje felmérni, hogy csupán alacsony dúsítottságú, azaz erőművek üzemeltetésére alkalmas uránt, vagy atombombák gyártásához szükséges magas dúsítottságú uránt állítanak elő. A tudós fényképeket nem készíthetett a létesítményben. Egyelőre homály fedi, hogy miért engedték be az amerikai szakérőt az ultramodern üzembe.

A The New York Times szerint viharos gyorsassággal építhették fel az üzemet, hiszen tavaly áprilisában, amikor kitiltották Észak-Koreából az atomlétesítményeket ellenőrző szakértők nemzetközi csoportját, ez az létesítmény legalábbis papíron még nem létezett.

Nagyjából egy időben azzal, hogy megjelentek a beszámolók Hecker üzemlátogatásáról Washingtonban bejelentették: Stephen Bosworth, az észak-koreai ügyekért felelős amerikai különmegbízott vasárnap ázsiai körutat kezd, amely során kínai, japán és dél-koreai vezetőkkel tárgyal a phenjani atomprogramról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik