Nagyvilág

Az egész világ meglepődött Obama lépésén

Váratlan orosz-amerikai csúcstalálkozóval zárult a NATO értekezlet.

Előre be nem jelentett négyszemközti megbeszélést folytatott egymással Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök a szombati NATO-csúcstalálkozó keretében Lisszabonban – közölte a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a hazafelé tartó amerikai elnöki különgép fedélzetén. A két elnök visszavonult egy helyiségbe, és mintegy 15-20 percen át beszélgettek – mondta majd hozzátette, hogy a találkozó nem volt hivatalos, és nem jelentették be előzetesen.

A rögtönzött találkozón Obama orosz partnerének felidézte annak a beszélgetésnek a tartalmát, amit Miheil Szaakasvili grúz államfővel folytatott. Ezzel kapcsolatban amerikai tisztviselők utóbb úgy idézték az amerikai elnököt, hogy a Medvegyevvel folytatott megbeszélés célja volt csökkenteni azokat a félreértéseket, amelyek esetleg nem kívánt következményekkel járhatnak.

Obama és Medvegyev megvitatta az Egyesült Államok és Oroszország által idén áprilisban Prágában aláírt START nukleáris leszerelési megállapodást is, amely a két ország nukleáris robbanófejeinek 30 százalékos csökkentését és a kölcsönös ellenőrzések átláthatóbbá tételét irányozza elő. A megállapodást az amerikai szenátusnak még ratifikálnia kell.

Amerikai kormányzati tisztviselők később azt is közölték, hogy a találkozót Obama kezdeményezte, és azt az amerikai elnök nagyon szívélyesnek értékelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik