Nagyvilág

XVI. Benedek 24 új bíborost kreált

XVI. Benedek pápa szombaton, a vatikáni Szent Péter-székesegyházban ünnepélyesen 24 új bíborost kreált, akik többsége várhatólag részt fog venni majdan utódának megválasztásában.

A szentmise kezdetén a pápa latinul felolvasta “az egyház hercegeinek” nevét, akiket arra figyelmeztetett, hogy nem uralkodásra, hanem szolgálatra vannak rendelve. Arra is felhívta őket, hogy vegyenek példát Jézus Krisztusról, és kövessék őt alázatban és az egyház odaadó szolgálatában.

A homília után a pápa átnyújtotta nekik a bíborosi süveget és a kinevezésükről szóló okmányt. A hívősereg tapssal kísérte a szertartást.

Az új bíborosok között vannak a vatikáni kongregációk vezetői, európai, afrikai, ázsiai és amerikai nagyvárosok érsekei. Többségük olasz, de a pápa négy afrikai püspököt is bíborosi rangra emelt, ami a katolikus egyház befolyásának növekedését jelzi a fekete kontinensen; Afrikában 2000 és 2008 között 33 százalékkal nőtt a megkereszteltek száma.

A kinevezésekkel 203-ra emelkedett a bíborosi kollégium létszáma, amelyen belül 121 kardinális 80 év alatti, és így részt vehet az új pápa megválasztásán, a konklávén. Az új bíborosok között 20-an vannak 80 év alatt, és közülük 8-an olaszok, ami jelentősen növeli az olasz csoport súlyát a kollégiumon belül. Ez olyan találgatásoknak adott tápot, hogy az előző lengyel és a jelenlegi német pápa után a következő egyházfő ismét olasz lehet, amint ez évszázadokon keresztül hagyományosan így volt a katolikus egyházban.

Az új bíborosok kinevezése a konzisztórium – bíborosi kollégium ülése – keretében zajlott le. Ez volt a harmadik konzisztórium XVI. Benedek pápasága alatt. A zuhogó eső ellenére a Szent Péter téren számos hívő gyűlt össze a ceremóniára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik