Nagyvilág

A NATO 2014 után sem hagyja magára Afganisztánt

A NATO azt követően sem hagy fel Afganisztán támogatásával, hogy a biztonságért való felelősségvállalást a tervek szerint 2014 végéig fokozatosan átadják az afgán hatóságoknak - közölte az atlanti szövetség kétnapos lisszaboni csúcsértekezletének keretében tartott, szombat délutáni sajtókonferenciáján a szervezet főtitkára.

Anders Fogh Rasmussen kijelentette: arra számít, hogy 2014 után nem lesz szükség a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló alakulatainak Afganisztánban történő szerepvállalására.

A főtitkár ennek kapcsán beszámolt arról, hogy a tagállamok vezetői jóváhagyták a több mint 130 ezer fős nemzetközi erő kivonásának stratégiáját. Hozzátette ugyanakkor: „Ha Afganisztán ellenségei azt gondolják, hogy csak ki kell várniuk, amíg kivonulunk, akkor csalódni fognak. Addig maradunk, amíg szükséges, hogy befejezhessük a munkát”.

Rasmussen, hangsúlyozta, hogy Afganisztán támogatása 2014 után is folytatódik. Természetesen az afganisztáni biztonsági helyzet függvénye az, hogy a NATO számára lehetővé válik a harcoló szerepvállalás felváltása közvetett támogatói szerepvállalással – fogalmazott a főtitkár, aki utalt arra: a jóváhagyott kivonulási stratégia nem jelenti azt, hogy a nemzetközi biztonsági erő valamennyi katonája 2014 végéig elhagyja Afganisztánt. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta a terrorizmus elleni harc „stratégiai, globális fontosságát”.

A szövetség vezetője közölte, hogy a csúcstalálkozóra meghívott Hamid Karzai afgán elnökkel megállapodást írt alá a NATO és Afganisztán közötti hosszú távú partnerségről. Utalt arra, hogy ez a partnerség kiterjed arra az időszakra is, amikor már nem lesz szükség a nemzetközi erők közvetlen harcoló szerepvállalására.

Karzai lisszaboni sajtóértekezletén ugyancsak reményét fejezte ki, hogy a biztonsági feladatok átadása 2015 előtt befejeződik. „Bízunk abban, hogy a folyamat sikeres lesz” – hangoztatta Karzai, kiemelve a nemzetközi közösség ezt célzó „szilárd elkötelezettségét”.

Az afgán államfő ugyanakkor azt állította: a csúcstalálkozón felvetette azokat a problémákat, amelyek – mint fogalmazott – az amerikai erők afganisztáni szerepvállalásából adódtak. Reményét fejezte ki, hogy ezek a nehézségek a jövőben megszűnnek.

Hamid Karzai a napokban egy lapinterjúban azt kérte, hogy az amerikai csapatok kevésbé láthatóan és visszafogott intenzitással végezzék hadműveleteiket az országban. Kijelentését David Petraeus tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő főparancsnoka megütközéssel fogadta.

Karzai most úgy vélekedett, hogy a csúcsértekezleten hozott intézkedések segíthetnek a szóban forgó problémák leküzdésében.

A csúcstalálkozó vendégeként Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a csapatkivonás ütemét, illetve a biztonsági felelősségvállalás átruházásának menetrendjét a a tényleges biztonsági helyzettől, nem pedig időpontoktól kell függővé tenni. „A békéhez vezető utat nem lehet lerövidíteni” – hangsúlyozta a főtitkár.

A NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete keretében szombat késő délután külön csúcstalálkozót kezdett a NATO-Oroszország Tanács. A találkozóra Lisszabonba érkezett Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik