Nagyvilág

Keresik a Wikileaks alapítóját

A svéd hatóságok nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki a Wikileaks alapítója, Julian Assange ellen.

A kormányzati iratok kiszivárogtatására létrehozott oldal alapítóját nemi erőszak és molesztálás gyanúja miatt keresik Svédországban – közölte a svéd rendőrség. A 39 éves ausztrál tagadja a vádakat, amelyek szerinte egy lejárató kampány részei.A svéd bűnügyi rendőrség pénteken késő este küldte el az európai és nemzetközi rendőrségi szervezeteknek az Assange ellen kiadott nemzetközi letartóztatási parancsot – mondta el a svéd rendőrség az AFP francia hírügynökségnek. A svéd ügyészség csütörtökön, egy bírósági döntés után adott ki letartóztatási parancsot a 39 éves ausztrál ellen, akit molesztálási vádak kapcsán akarnak kikérdezni.

Assange svéd ügyvédje pénteken fellebbezést nyújtott be a letartóztatási parancs ellen, de az a fellebbezés elbírálásáig érvényben marad. A bíróság várhatóan gyorsított eljárással, pár napon belül dönteni fog az ügyben.

A 39 éves férfit azzal vádolják, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált Svédországban. A WikiLeaks alapítója szerint lejárató kampány zajlik ellene, hogy hiteltelenítsék internetes oldalát. A férfi úgy véli, a Pentagon áll bosszút azért, mert több százezer, az amerikaiak afganisztáni és iraki hadműveleteivel kapcsolatos titkos katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik