Nagyvilág

Másfél kilométer mélyen rekedtek az új-zélandi bányászok

Gázszivárgás okozhatta azt a robbanást, amelynek következtében 27 vájár a föld alatt rekedt Új-Zéland legnagyobb szénbányájában.

A mentők egyelőre nem léptek be a bánya területére, a biztonsági szakértők szerint ugyanis elképzelhető, hogy a robbanást gázszivárgás okozta.

A hatóságok szerint a robbanást megelőzően megszakadt a bánya áramellátása, ami problémákat okozhat a vájatrendszer szellőzésében.

A detonáció után öt munkásnak sikerült a felszínre jutnia, ők a bánya különböző részeiben voltak, másfél kilométerre a földfelszín alatt. A többiekkel egyelőre nem tudták felvenni a kapcsolatot.

Peter Whittall, a bányát üzemeltető vállalat igazgatója azt nyilatkozta, 27 ember rekedt a bányában, de egyelőre nem tudni, hogy csapdába estek-e, vagy a biztonság kedvéért önszántukból nem próbálkoznak a felszínre jutni.

A New Zeland Herald című helyi lap beszámolója szerint a bánya közelében gyülekezni kezdtek a föld alatt rekedt munkások rokonai, hasonlóan az augusztusban történt chilei bányabalesethez, mely során több hónap után sikerült a felszínre hozni a csapdába esett 33 vájárt.

A detonáció a Déli-szigeten található Pike River bányában történt. A hatóságok helikoptereket és rohammentőket küldtek a helyszínre.Gerry Brownlee energiaügyi miniszter szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a detonációt, és azt sem, hogy túlélték-e a munkások a balesetet.

A bányában acélipari fűtőanyagot termelnek ki, tavaly óta. Az első, 20 ezer tonnás szállítmányt Indiába küldték, még februárban. Az indulás azonban nem volt zökkenőmentes, még az átadás előtt beomlott egy szellőzőakna. A bánya azon a területen van, ahol 1968-ban 19 bányászt ölt meg egy sújtólégrobbanás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik