Nagyvilág

Elfogadták a következő évtizedre szóló NATO-stratégiát

Az észak-atlanti szövetség vezetői elfogadták azt a stratégiai koncepciót, amelyhez a következő tíz évben igazodik a szervezet tevékenysége - jelentette be Lisszabonban Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A szövetség fenntartja nukleáris elrettentő kapacitását, és alkalmazkodik a modern idők fenyegetéseihez. A stratégia része egy, az összes tagállamot lefedő rakétaelhárító rendszer felállítása és az internetes támadások kivédésére szolgáló képesség megteremtése. A rakétapajzs esetében felkérik Oroszországot a közreműködésre.

A tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a START-szerződés ratifikálása erősíti a NATO biztonságát, késlekedése pedig ártana neki – mondta a főtitkár, aki “történelmi pillanatként” értékelte a csúcstalálkozót.

Kiberterror

Az új NATO-stratégia az újszerű biztonsági kihívások közt kiemelt súllyal kezeli a számítógépes rendszerek elleni támadások veszélyét. A NATO alapfunkciójaként megőrzi a kollektív védelem elvét, és fenntartja a NATO további bővítési lehetőségét – a “nyitott ajtók politikáját” – is. Az eddiginél több párbeszédet irányoz elő a NATO által potenciális partnernek tekintett országokkal, valamint megfogalmazza, hogy Oroszországgal erősíteni kell az együttműködést.

A dokumentum szerint a válságkezelésben továbbra is tevékeny szerepet kell játszania a NATO-nak. A stratégia költséghatékonyabb szervezetet irányoz elő, amely képes a folyamatos belső megújulásra, reformokra.

Orbán is felszólalt

A pénteki munkaülésen Orbán Viktor magyar miniszterelnök felszólalásában támogatásáról biztosította a NATO új stratégiai koncepcióját. Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán számára a térség stabilitása érdekében biztosítani kell az európai perspektívát. Elmondta azt is, hogy Magyarország – az Európai Unió soros elnökeként – mindent meg fog tenni a NATO és az EU közötti politikai kapcsolatok javítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik