Nagyvilág

Az al-Kaida túszokat adna a francia katonák visszahívásáért

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnyának, az Iszlám Magreb al-Kaidájának (AQIM) a vezetője azt követelte egy csütörtök este nyilvánosságra hozott hangfelvételen, hogy Franciaország vonja ki katonáit Afganisztánból, ha el akarja érni a Nigerben szeptemberben elrabolt öt állampolgára kiszabadulását.

Abdelmalek Drukdel ezenkívül azt is közölte, hogy a túszok szabadon bocsátásáért a tárgyalásokat közvetlenül Oszama bin Ladennel, a terrorhálózat vezetőjével kell lefolytatni.

A hangüzenetről az al-Dzsazíra katari székhelyű műholdas hírtelevízió és az iszlamista honlapokat figyelő amerikai intézmény, a SITE számolt be. Bin Laden egy ugyancsak az al-Dzsazírán sugárzott októberi hangüzenetében Franciaországnak „a muzulmánokkal szemben alkalmazott igazságtalan bánásmódjával” indokolta az emberrablást.
Bernard Valero, a francia külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, hogy vizsgálják a felvétel hitelességét, és Franciaországot „totálisan mozgósították” a túszok kiszabadítása érdekében.

Az öt francia, valamint a velük együtt elrabolt két afrikai – egy madagaszkári és egy togói – állampolgár az Areva és a Vinci francia vállalatok alkalmazottai voltak Nigerben. Szeptember 16-án rabolták el őket. Az emberrablást az AQIM vállalta magára, amely feltehetően a szomszédos Maliban tartja fogva őket. Az al-Kaida a múlt hónapban felajánlotta, hogy elengedi a túszokat, amennyiben Franciaország visszavonja azt a törvényt, amely tiltja a szem kivételével az egész testet elfedő muzulmán női viselet, a burka nyilvános viselését, szabadon engedi a foglyul ejtett iszlamista fegyvereseket, és 7 millió euró váltságdíjat fizet.

A csütörtök esti üzenet nem részletezte, hogy hogyan lehet kapcsolatba lépni bin Ladennel, aki feltételezések szerint valahol Afganisztán és Pakisztán határvidékén, a hegyekben rejtőzködik.

Franciaország jelenleg 3850 katonát állomásoztat Afganisztánban az ottani nemzetközi biztonsági erő részeként.

Az AQIM, amely Maliban, Nigerben és Mauritániában tevékenykedik, az elmúlt években megsokszorozta emberrablásait. Alain Juppé új francia védelmi miniszter szerdán azt mondta, minden oka megvan azt feltételezni, hogy a túszok élnek, és jó egészségi állapotban vannak. Azt állította, hogy a francia hatóságok kapcsolatban állnak az emberrablókkal, de nem részletezte ennek mibenlétét. Előzőleg Nicolas Sarkozy francia elnök „különleges aggodalmának” adott hangot a túszok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik