Nagyvilág

Al-Kaida: Párizs bin Ladennel tárgyaljon a túszokról

Videoüzenetet küldött Franciaországnak az al-Kaida nevében az Iszlám Maghrebben (AQIM) elnevezésű terrorszervezet, amely többek közt öt francia állampolgárt tart fogva az afrikai Maliban.

Amellett, hogy a francia csapatok afganisztáni kivonulását sürgették, azt talácsolták Párizsnak, hogy közvetlenül Oszama bin Ladennél járjon el a túszok ügyében. A francia külügyminisztérium közlése szerint még ellenőrizni kell annak a felvételnek a hitelességét, ami az AQIM vezetője, Abdelmalek Drukdel üzenetét tartalmazza. A videót a katari székhelyű al-Dzsazíra televízió mutatta be csütörtökön.

“Ha biztonságban akarják tudni az általunk fogvatartott állampolgáraikat, sietniük kell, és ki kell vonni katonáikat Afganisztánból” – mondta Drukdel. Az Abu Musszáb Abdeluadud néven is ismert vezető egyben kijelentette, hogy a franciáknak Oszama bin Ladennel kell tárgyalniuk a jövőben. Az al-Kaida vezérének tulajdonított legutóbbi, októberben bemutatott hangfelvételen bin Laden is követelte a franciák kivonulását az ázsiai országból. Afganisztánban 3750 francia katona állomásozik.

Az öt franciát egy togói és egy madagaszkári állapolgárral együtt még szeptemberben rabolták el Nigerben, és a hatóságok szerint jelenleg Maliban tartják őket fogva. Alain Juppe francia védelmi miniszter egy szerdai rádióintejúban elmondta: kapcsolatba léptek a túszejtőkkel, de részleteket nem árult el, csak annyit, hogy tudomásuk szerint a foglyok életben vannak. Az AQIM két túszát végezte ki korábban: egy francia és egy brit állampolgárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik