Nagyvilág

A világ legteljesebb partnersége

Az Amerikai Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolat a világ legteljesebb partnersége: közös értékek, egybevágó érdekek és együttes célkitűzések jellemzik. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének exkluzív írása az fn.hu számára.

Az e héten Lisszabonban zajló NATO és Egyesült Államok-EU csúcsértekezletek és a kazah fővárosban, Asztanában megrendezésre kerülő EBESZ -csúcs fontos alkalmak arra, hogy hangsúlyozzuk partnerségünk erejét.

A hidegháború óta a világ sokkal biztonságosabb hely lett, de egyben sokkal komplexebb is. A transzatlanti közösség előtt tornyosuló XXI. századi kihívások nagy része nem ér véget a határainknál. A NATO, az EBESZ és az USA-EU partnerség keretein belül közösen próbálunk választ adni az olyan problémákra, mint a terrorizmus, a nukleáris proliferáció, a kibertámadások vagy akár a kalózkodás.

A cikk szerzője Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete

A cikk szerzője Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete

Az Egyesült Államok számára a NATO jelenti azt az alapvető mechanizmust, melyen keresztül részt vesz az európai biztonság fenntartásában. Holnap Obama elnök csatlakozik a többi huszonhét szövetséges vezetőhöz, és egyhangúlag elfogadják a NATO új Stratégiai Koncepcióját, amely új életet lehel majd a Szövetségbe és átvezeti azt a XXI. századba. Lisszabon jelenti az első lépést a NATO új víziója, új képességei és áramvonalasított szervezeti felépítése felé vezető úton. A Szövetség megvitatja majd egy közös rakétavédelmi képesség kifejlesztését az azonnali és valós veszélyek elhárítására, egy olyan képességét, amely elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjék a változó fenyegetésekhez. A Szövetség különleges figyelmet fordít majd a kibertámadásokra figyelmeztető korai jelzőrendszerek felállítására is.

Ezen felül a NATO és Afganisztán is új partnerség mellett kötelezi majd el magát Lisszabonban. Magyarország nagyon fontos résztvevője az ISAF-nek, és a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) Baglán tartományban jelentős stabilizáló erőfeszítéseket tesz a helyi kormányzat megerősítésére. A magyar Műveleti, Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT), az Ohiói Nemzeti Gárdával közösen, rendkívüli munkát végez annak érdekében, hogy megerősítse az Afgán Nemzeti Hadsereg képességeit, egy Légi Kiképző Csoport (Air Mentor Team) pedig az Afgán Nemzeti Légierőt támogatja. A magyarok, az amerikaiak, a szövetségesek, az afgánok és más partnereink munkájának és áldozatainak köszönhetően, megteremtettük a feltételeit annak, hogy 2011-ben megkezdhessük a közös, a körülményeket figyelembe vevő átmenetet az afgánok által szavatolt biztonság felé, melynek végső célja az, hogy 2014-re teljes mértékben az afgánok vegyék át az ellenőrzést az országuk felett.

Lisszabonban a NATO elindul a magasabb szintű kapcsolatok felé Oroszországgal. Aláírják majd a NATO-Oroszország XXI. Századi Biztonsági Kihívások Közös Felülvizsgálatát, amely felrajzolja az olyan kérdésekben való együttműködés menetét, mint Afganisztán, a terrorizmus és a nukleáris proliferáció. Újra kezdjük majd a közös rakétavédelmi gyakorlatokat, együtt dolgozunk majd a kábítószer kereskedelem ellen, illetve megerősítjük az afgán fegyveres erők helikopter parkját.

A tavaly decemberben elfogadott Lisszaboni Szerződést követően azt is várjuk az EU-tól, hogy nagyobb szerepet vállaljon a globális gazdasági és biztonsági kihívások kezelésében. A Lisszaboni Szerződés utáni első USA-EU csúcson vezetőink a szöuli G20 tanácskozáson vállaltakra építenek majd és egy decemberi, tartalmas Transzatlanti Gazdasági Tanács ülésnek az alapjait is lerakják. A csúcsértekezlet ezen kívül azon USA-EU erőfeszítésekre is koncentrál majd, amelyekkel össze kívánják hangolni a segítségnyújtási erőforrásaikat, azért, hogy ki tudják elégíteni a szegényebb nemzetek fejlesztési igényeit, előmozdítsák a terrorizmus elleni és a biztonságért folytatott közös harcot, és olyan drámai globális kihívásokkal nézzenek szembe közösen, mint Irán, Pakisztán és Afganisztán. Várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Magyarországgal ezen és más közös célok eléréséért, amikor átveszi az EU soros elnöki tisztét 2011. januárjában.

Ami az EBESZ-t illeti: hidegháborús gyökereiből egy olyan globális fórummá nőtte ki magát, amely szándéka szerint a biztonságot erősíti annak mind politikai-katonai, mind gazdasági-környezetvédelmi és humán dimenzióit tekintve. Asztanában az Egyesült Államok számára főként a biztonság humán dimenziójának a kérdése lesz fontos, beleértve azt, hogyan tudja az EBESZ megnövelni a civil társadalom szerepét az újságírók és a szólásszabadság védelmében.

Az energiabiztonság, az átláthatóság és a jó kormányzás javítására is újabb lépéseket igyekszünk Asztanában előkészíteni. Asztana és az Egyesült Államok arra törekszenek, hogy megerősítsék az európai fegyverzetellenőrzési mechanizmusok alapvető elemeit, és kifejlesszék az EBESZ válság-reagáló képességét, hogy a nemzetközi közösség hatékonyabb válaszokat tudjon adni az államok közötti feszültségekre.

Hillary Clinton külügyminiszter így fogalmazott 2010 elején: “Biztonságunk és jólétünk szempontjából Európa kulcsfontosságú. Mindannak, amit globális szinten szeretnénk elérni, a nagy része az Európával való együttműködés függvénye. Szükségünk van Európa vezető szerepére a XXI. században.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik