Nagyvilág

Meddővé tette a férfiakat a szmog

A nyári moszkvai szmog és a hosszú, 40 fokos hőség sok férfi nemzőképességét csökkentette, és sokakat átmenetileg teljesen alkalmatlanná tett a gyermeknemzésre - derült ki a Szecsenov Orvostudományi Egyetemen végzett vizsgálatokból.

Armaisz Kamalov, az egyetem reproduktív egészségügyi központjának vezetője a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak kijelentette: a jelenség átmeneti, de az érintettek várhatóan csak a tél közepére szerzik vissza korábbi képességüket. Emellett a professzor szerint a nyár elején a születések számának bizonyos mértékű visszaesése, addig pedig a szokásosnál több vetélés várható.

Kamalov elmondta: a szmogos időszak után újabb vizsgálatra hívtak be 50 párt, akik gyermektelenség miatt a nyár elején fordultak az intézethez, és nagyjából az átlagosnak megfelelő adatokkal bírtak egyebek között abban is, hogy közülük hány esetben okozta a gyermektelenséget a férfi valamely zavara. Ősszel a tudósok a tavaszihoz képest 20-50 százalékkal rosszabb eredményeket mutattak ki.

A professzor kifejtette: a füstköd mérgező anyagai károsították a ivarsejteket, és ugyanilyen hatással lehetnek a festékek, lakkok és oldószerek gőzeinek belélegzése. Egészen pontosan a DNS sérül meg, és ha a sejt képes is megtermékenyíteni egy petesejtet, fennáll a veszély, hogy az embrió nem fejlődik, vagy netán fogyatékos gyermek születik.

A moszkva szmog . KÉPGALÉRIA (MTI)

A moszkvai szmog képekben (MTI)

Elmondta azt is: a férfiak szervezete a külső körülmények hatására eleve képes kikapcsolni a nemzőképességet. Az evolúció során ugyanis a természetes kiválasztódás első sorban a hímek vonalán ment végbe, és rossz külső feltételek esetén, például háború idején vagy klímaváltozáskor a szervezet úgy programozta át önmagát, hogy ne szülessenek gyerekek, ezért ilyen időszakokban sok férfinál átmeneti nemzőképtelenség lépett fel.

Kamalov szerint a nyári füstköd által sújtottak nemzőképessége várhatóan december közepén-végén áll helyre.

A professzor rámutatott azonban, hogy a férfiak nemzőképessége szempontjából a tél nem jó időszak, ilyenkor mintegy 30 százalékos csökkenés figyelhető meg. Másrészt azoknál a férfiaknál, akiknél egyébként minden rendben van, a 30 százalék még nem jelenti azt, hogy nem tud gyereket nemzeni. Azoknál azonban, akiknek az adatai éppen csak elfogadhatóak, pusztán a téltől is megtörténhet, hogy átmenetileg nem tudnak gyereket nemzeni, de a tavaszi napfény megjelenésével náluk is helyre áll minden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik