uav
Nagyvilág

Terrorista kiképzőtáborra csaptak le a robotgépek

Legkevesebb 15 fegyveres vesztette életét, amikor egy amerikai robotrepülőgép légi csapást hajtott végre egy pakisztáni kiképzőtáboron, nem messze az afganisztáni határtól.

A támadás célpontja az észak-vazirisztáni Ghulam Khan falu volt, ahol összesen hat rakétát lőtt ki a pilóta nélküli gép a táborra. A pakisztáni-afganisztáni határon fekvő Vazirisztánban gyakran hajtanak végre hasonló légi csapásokat az amerikai légierő gépei. Ezt a térséget tartják ugyanis a tálibok, valamint több, az al-Kaidához kötődő terrorista csoport fészkének. Az elmúlt két hónapban több mint 40 alkalommal lőttek ki robotrepülőgépek rakétákat a térségben, amelyek több mint 220 áldozatot követeltek.

Washington úgy tartja, hogy az ehhez hasonló támadások a leghatékonyabbak az al-Kaida és iszlamista szövetségesei ellen, hiszen így gyakorlatilag kockázat nélkül tudnak akár magasabb rangú célpontokat is kiiktatni. Pakisztánban azonban rendkívül népszerűtlen az eljárás, amit a nemzeti szuverenitásuk megsértésének tartanak Iszlámábádban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik