Nagyvilág

Sarkozy tévébeszédben mentegetőzik

Nicolas Sarkozy francia államfő kedd este tévébeszédben indokolja meg a kormány hétvégi átalakítását.

Sarkozy döntése értelmében a miniszterelnöki posztot továbbra is Francois Fillon látja el, ám az új kormány az előző kabinethez képest valamivel kisebb és jobboldalibb színezetű.

Az új Fillon-kormány második legfontosabb, államminiszteri rangot kapott tagja lett Alain Juppé korábbi kormányfő, Bordeaux jelenlegi polgármestere, aki a védelmi tárcát vezeti majd. Az eddigi igazságügyi miniszter, Michele Alliot-Marie a külügyminisztérium élére került, miután a szocialista Bernard Kouchner távozott a kormányból. A francia diplomáciát először vezeti női politikus. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

A centrista Jean-Louis Borloo saját elhatározásából lépett ki a kabinetből, miután elvesztette a kormányfői posztért vívott csatát. Az államfő mindenképpen szerette volna a népszerű politikust a kormányban tartani, aki félreállítása után akár elnökjelöltként is feltűnhet 2012-ben Sarkozyvel szemben. A másik jelentős centrista politikus, Hervé Morin is távozik a kabinetből. “Összefogásra számítottam, de úgy látom, hogy az UMP választási kampánystábja állt fel” – nyilatkozta a volt védelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik