Nagyvilág

Ramussen: A NATO nem fenyegeti Oroszországot

Az Oroszország és a NATO közötti viszony azért javul, mert Moszkvában értik, hogy a NATO-ból nem irányul semmiféle fenyegetés Oroszország ellen, Moszkvából sem a NATO ellen.

Ezt Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára jelentette ki egy orosz lapnak adott interjújában.

A Kommerszant című orosz lapban a hétvégén Dmitrij Medvegyev orosz elnök részvételével tartandó lisszaboni NATO-csúcs kapcsán kedden megjelent interjúban Rasmussen elmondta: korszerűsíteni szándékozik a szervezet és Oroszország kapcsolatait, és magát a NATO-t is. “Az együttműködés gondolatát akarom bevezetni, közös struktúrákat kialakítani, az együttműködés számára új területeket megnyitni. Oroszországnak és a NATO-nak egyaránt jobb, ha a pénzt az emberek jólétére, és nem pusztító háborúkra való felkészülésre költik. Mindkét fél számára világos, hogy többet nyerhet a stratégiai partnerségen” – mondta.

Rasmussen elismerte, hogy a 2008. augusztusi orosz-grúz háború jelentősen visszavetette a kapcsolatokat. “Nincs értelme ezt tagadni, de ennél nagyobb súllyal esik latba, hogy az érdekeink számos területen közösek” – mondta, s példaként Afganisztánt hozta fel. Oroszország számára Rasmussen szerint fontos a NATO afganisztáni sikere, mert onnan egyebek mellett a terrorizmus és a kábítószer-forgalom veszélye indul ki, amelyet megszenved Oroszország.

Rasmussen elmondta: “Lisszabonban döntünk az európai rakétavédelmi rendszer NATO-struktúrák alapján való fejlesztéséről és együttműködést ajánlunk Moszkvának e téren. Döntünk a számítógépes támadások elleni fellépésről, és jóváhagyjuk, hogy a NATO-erők részvételével szükség esetén külföldön katonai akciókat lehessen végrehajtani, mint például Afganisztánban” – fejtette ki.

AJÁNLOTT LINKEK:

Karcsúbbá, de izmosabbá alakítanák a NATO-t (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik