Nagyvilág

Washingtonban a kínai haderő miatt aggódnak

A kínai hadsereg képes rakétacsapásokkal megsemmisíteni az Ázsiában működő hat legnagyobb amerikai támaszpont közül ötöt - tűnik ki egy amerikai jelentésből.

A washingtoni kongresszus amerikai-kínai gazdasági és biztonsági kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága által készített jelentés szerint – amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra, de egyes részleteket ismertettek belőle a hétfői amerikai lapok – az amerikai kormányt növekvő mértékben aggasztják “Kína egyre jobb katonai képességei, amelyek kihívást jelentenek az amerikai hadsereg kelet-ázsiai szabad mozgása szempontjából”. “Ha konfliktus alakul ki Kínával, nemcsak az Ázsiában működő amerikai támaszpontok, hanem az amerikai repülőgép-hordozók is veszélybe kerülnek” – idézte a jelentés tervezetét a The Washington Times.

Barack Obama amerikai elnök legutóbbi ázsiai körútja során több ízben szólt arról, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a “tengeri biztonság”, és szükség van erősebb szövetségekre a regionális fenyegetésekkel szemben – írta a lap.

Az Egyesült Államok a jelentés szerint egy Kínával Tajvan miatt kialakuló esetleges jövőbeni konfliktus esetén azzal is kénytelen szembesülni, hogy Kína rakétacsapásokat mérhet a tajvani amerikai támaszpontokra és hadihajókra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kína összekovácsolta ellenfeleit (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik