Nagyvilág

A görögök támogatják a megszorításokat

A részeredményekből ítélve a népszerűtlen gazdasági megszorító intézkedések ellenére Görögországban a kormányzó szocialisták nyerték meg a helyhatósági választás második fordulóját, és ennek fényében a miniszterelnök a reformok folytatását ígérte.

A voksok közel háromnegyedének összeszámlálása után a Jeórjiosz Papandreu kormányfő vezette párt, a PASZOK 8 régióban áll nyerésre a 13 közül, illetve a fővárosban, Athénban is vezet. Huszonnégy év óta először lesz a fővárosnak szocialista polgármestere. A részvételi arány 46 százalékos volt, ami görögországi viszonylatban alacsonynak mondható.

A részeredmények közzététele után a miniszterelnök tévébeszédében fogadkozott, hogy kormánya folytatni fogja a reformpolitikát, s mindent latba vet, hogy véghezvigye a “nagy változásokat”, amelyek révén Görögország “lélegzetvételhez jut és talpra áll”. Papandreu szerint a választáson a polgárok bizalmat szavaztak megszorító intézkedéseinek, az ellenzéki Új Demokrácia párt pedig vesztett. A voksolás révén a kormány elegendő, ugyanakkor értékes időt kapott ahhoz, hogy az elkövetkező három évben szerét ejtse olyan változásoknak, amelyek évtizedeken át elmaradtak – hangoztatta a kormányfő. Papandreu a választás előtt azt mondta, hogy lemond, amennyiben a szavazók nem vértezik fel kormányát a reformok folytatásához szükséges támogatással. A közvélemény-kutatások azonban azt jelezték, hogy a polgárok túlnyomó többsége ellenzi az előre hozott választást.

Az euróövezeti Görögország a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank 110 milliárd eurós hitelkerete révén menekült meg tavasszal a pénzügyi összeomlástól, de ezért súlyos árat kell fizetnie. A kormány további népszerűtlen gazdasági intézkedésekre kényszerül. A megszorító csomagon még dolgoznak, és a hétfőn Athénba érkező IMF-EU-EKB delegációval közösen véglegesítik azt. Az intézkedési tervet aztán beépítik a 2011-es költségvetési javaslatba, amelyet a kormány csütörtökön terjeszt a törvényhozás elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik