Nagyvilág

Ezrek tértek haza a Merapi-vulkán közelébe

Több ezer indonéz család tért vissza hétfőn a Merapi-vulkán közelében lévő otthonaikba, bár tudósok szerint a csendesedő tűzhányó továbbra is veszélyt jelent.

Több mint harmincezer embert hagyta el a menekülttáborokat, és hazatért otthonába, miután a kormány egyes helyeken lecsökkentette a veszélyzónát – közölték helyi tisztségviselők. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy több mint 360 ezer ember továbbra is táborokban él, bár közülük több ezren várhatóan hétfőn hazaindulnak.

Az indonéz kormány a húsz kilométeres evakuálási zónát egyes részeken a felére csökkentette, de a tűzhányó déli részénél még életben hagyták. Bár a Merapi továbbra is aktív, a kitörések ereje jelentősen csökkent. Vasárnap négy kilométer magasba lövellt ki hamut és gázokat magából, de az “kicsi volt a korábbi napok 14 kilométeres magasságához képest” – közölte egy vulkanológus az AFP francia hírügynökséggel.

A mentőalakulatok 17 újabb holttestet találtak, ezzel már 259-re emelkedett az október 26-án kezdődött kitörésekben meghalt emberek száma – közölték hétfőn tisztségviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik