Nagyvilág

Sokkoló bejelentés: még évtizedekig retteghetünk

A terrorizmus nem győzhető le pár év alatt - mondta a brit katonai vezető.

Az al-Kaidaa militáns iszlám szélsőség felett nem lehet hagyományos értelemben vett katonai győzelmet aratni – mondta a brit fegyveres erők új vezérkari főnöke. Sir David Richards tábornok, akit a minap iktattak be tisztségébe, a The Sunday Telegraphnak adott interjúban kijelentette: a hagyományos hadviselésben a vereség és a győzelem nagyon egyértelmű; a győzelmet az jelképezi, hogy egy hadsereg bevonul egy másik ország fővárosába. A militáns iszlám felett azonban ilyen értelemben vett győzelem “soha nem érhető el”, így “nem is szükséges” ilyesmire törekedni – tette hozzá.

Sir David szerint ugyanakkor az iszlám e vonulatát “kordában lehet tartani” olyan mértékig, hogy “mi és gyermekeink biztonságban élhessük életünket”. A brit fegyveres erők első számú katonai vezetője kijelentette: az oktatás, a jólét, a megértés és a demokrácia térítheti el az embereket a terrorizmustól. Hozzátette ugyanakkor: “szélsőségesen naiv” feltételezés lenne azt gondolni, hogy mindez elérhető akár annyi idő alatt, ameddig a II. világháború tartott.

A tábornok szerint a terror elleni háború “akár 30 évig is” eltarthat. Az al-Kaida és a hozzá kapcsolódó terrorszervezetek jelentette globális fenyegetés tartós, és az afganisztáni hadviselés az iszlám fundamentalizmus e “veszedelmes, ideológiailag torz” formája ellen folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik