Nagyvilág

Obama és Medvegyev még idén megállapodhat

Barack Obama amerikai elnök arról biztosította vasárnap Japánban orosz partnerét, Dmitrij Medvegyevet, hogy kérni fogja a szenátust, még az idén ratifikálja az új orosz-amerikai fegyverzetellenőrzési szerződést, mert a félidős választások nyomán ez jövőre már sokkal nehezebb lesz.

Obama és Medvegyev az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetének, az APEC jokohamai csúcstalálkozója alkalmával tárgyalt egymással.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a megbeszélésen szó volt a biztonságpolitikai kérdésekről, s ő megismételte, hogy kormánya számára elsődleges fontosságú a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződés (START-III) ratifikálása. Fogadkozott, hogy kérni fogja a szenátust, még az idén sor kerüljön az új START-szerződés ratifikálására.

A félidős kongresszusi választásokon a Demokrata Párt meggyengült a szenátusban, de az új összetételű felsőház csak
januárban lép hivatalba. Addig, az úgynevezett “bénakacsa-időszakban” még viszonylag könnyen ratifikálható a START-szerződés az ehhez szükséges 67 szavazattal. A szenátus a jövő héten ül össze ismét a félidős választások után.
Az új START-szerződést áprilisban Prágában írta alá Obama és Medvegyev. Az egyezmény a tavaly decemberben lejárt korábbi START-egyezmény helyébe lépett. Az új szerződés értelmében a két nagyhatalom hozzávetőleg negyedével csökkenti nukleáris arzenálját.

Több republikánuspárti szenátor azonban aggodalmát fejezte ki a szerződésben foglalt kötelezettségek megvalósítása
ellenőrizhetőségével kapcsolatban, és attól is tart, hogy az új START-egyezmény korlátozhatja az Egyesült Államok lehetőségeit rakétavédelmi rendszere kiépítésére. A vasárnapi megbeszélés után Medvegyev azt mondta, hogy a jövő heti lisszaboni NATO-csúcsatalálkozón vitatja meg Obamával ezt a kérdést. Az amerikai elnök üdvözölte, hogy Medvegyev is részt vesz a NATO-csúcson. Mint mondta: részvétele lehetőséget nyújt arra, hogy felújítsák a NATO-orosz tanács munkáját, és fokozzák az együttműködést az Európa biztonságát érintő kérdésekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik