Nagyvilág

Berlusconi bizalmi szavazást kér

Bizalmi szavazást kér kormánya ellen Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, de csak az után ejtené meg a voksolást, hogy a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést.

A kormányfő szombat este levélben tájékoztatta ebbéli szándékáról a szenátus és a képviselőház elnökeit. Közölte, hogy a költségvetés elfogadása után a kormánya előbb a szenátusban, majd rögtön utána a képviselőházban is lebonyolítaná a szavazást, hogy meggyőződjön arról, élvez-e még bizalmat a képviselők körében.

A Berlusconi-kormány sorsa azóta bizonytalan, hogy a miniszterelnök július végén szakított egykori szövetségesével, Gianfranco Fini házelnökkel, és eltávolította őt a Szabadság Népe Pártból (PDL), amelyet együtt alapítottak. Fini 36 képviselővel együtt megvonta a kormánykoalíciótól a támogatást a törvényhozásban, és ezzel véget vetett a PDL addigi kényelmes parlamenti többségének.

A házelnök októberben megalakította saját mozgalmát Jövőt és Szabadságot Olaszországnak (FLI) néven. Szeptember végén a parlament alsóházában már volt egy bizalmi szavazás, amelyet Berlusconi megnyert a Finitől elforduló
képviselőknek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik