Nagyvilág

Tálibok megtámadtak egy repülőteret

Az afganisztáni tálibok megtámadták egy jelentős NATO-támaszpont repülőterét Dzsalalábád városban.

Az afgán hadsereg és a NATO visszaverte a támadást, a mintegy két óráig tartó harcban megöltek nyolc lázadót, kettő pedig elmenekült. A támadók nem tudtak behatolni a repülőtér területére, már azon kívül afgán katonák ellenállásába ütköztek. Afgán katonák a menekülő tálibok nyomába eredtek – mondta el egy afgán katonai parancsnok. A veszély nem múlt el, mert a menekülőkön robbanómellény van.

Lövéseket képesek voltak leadni a légikikötőre, de a koalíciós erők katonái közül senki nem halt meg. Mindegyik lázadón, akit lelőttek, robbanómellény volt, amelyet nem volt alkalmuk felrobbantani – tájékoztattak a NATO-erők egy közleményben.

Egy hírügynökségi fotóriporter közelről látta a földön fekvő megölt támadókat, és elmondása szerint mindegyik az afgán hadsereg egyenruháját viselte. Fegyvereik között volt géppisztoly, rakétagránát és kézigránát. A tűzharc közben a környék fölött NATO-helikopterek köröztek, amelyek szintén lőtték a tálib támadókat.

A tálibok szóvivője, Zabihulla Mudzsahid azt állította, hogy 14 öngyilkos harcosuk vesz részt a támadásban, sikerült behatolniuk a repülőtér területére, és közülük többen fel tudták robbantani a náluk lévő pokolgépet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik