Nagyvilág

Fegyverszállítmány kering Iránban

Nigéria feljelenti Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál a Teheránnal szembeni fegyverembargó megsértéséért, ha bebizonyosodik, hogy iráni az a fegyverszállítmány, amelyre két héttel ezelőtt bukkantak a lagosi kikötőben - közölte pénteken az afrikai ország külügyminisztere.

A rakétákat és robbanóanyagokat tartalmazó szállítmányra egy francia fuvarvállalat egyik hajóján a nigériai titkosszolgálat talált rá. Azt gyanítják: a fegyvereket helyi politikusok rendelték meg, hogy destabilizálják az országot, ha veszítenek a közelgő választásokon.

A fuvarcég azt állítja, hogy a konténerek felvételével Bandar-Abbász dél-iráni kikötőben bízták meg. Odein Ajumogobia nigériai külügyminiszter abujai sajtóértekezletén elmondta, hogy az ügyben csütörtökön a nigériai fővárosban tárgyalt iráni kollégájával, Manusehr Mottakival.

“Az iráni hatóságok megerősítették, hogy a szállítmány országukból származik. Ha az ügy kivizsgálása során bebizonyosodik, hogy megsértették a nemzetközi jogot, akkor Nigéria mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, megteszi a kötelességét” – mondta Ajumogobia.

Az ENSZ BT az iráni atomprogram miatt 2007-ben tiltotta meg egyik büntető határozata keretében, hogy Irán bármilyen módon fegyvert adjon el. Minden ENSZ-tagállam köteles gondoskodni arról, hogy senki ne is vásárolhasson fegyvert az országtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik