Nagyvilág

Orbán: Janukovics stabilizálja a régiót

Viktor Janukovics ukrán elnökkel tárgyalt pénteken Kijevben Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szóvivőjének tájékoztatása szerint az ukrán elnök kifejezte tiszteletét az országában élő magyar kisebbség iránt. Szijjártó Péter közleményében azt írta: a tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a két ország egyidejű politikai stabilitása miatt óriási lehetőség van a magyar-ukrán kapcsolat fejlesztésére. Mindketten hangsúlyozták a kétoldalú gazdasági kapcsolat fejlesztésének fontosságát.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország érdekelt Ukrajna európai integrációjában – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: Orbán Viktor és Viktor Janukovics megállapodott abban, hogy a két ország külügyminiszterei közös cselekvési tervet dolgoznak ki Magyarország európai uniós elnökségének időszakára.

A találkozón Orbán Viktor gratulált Janukovicsnak választási győzelméhez. “Az ön személyében egyértelműen jelentős stabilizáló tényezőt látunk mind Ukrajna, mind a régió számára” – hangsúlyozta a magyar kormányfő az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint.

Hozzátette: ukrajnai látogatása nagyon fontos magyar szempontból, hiszen Ukrajna Európa egyik legnagyobb országa, s egyúttal Magyarország legnagyobb szomszédja, ezért is kötelességének tekintette, hogy minél hamarabb felkeresse.

AJÁNLOTT LINKEK:

Janukovics: Ukrajna még mindig csatlakozni akar az EU-hoz (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik