Nagyvilág

Japán is szabadkereskedne az EU-val

Naoto Kán japán miniszterelnök pénteken, a szöuli G20-csúcs második napján arra tett javaslatot Herman Van Rompuynak, az Európa Tanács elnökének, valamint Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, hogy tavasszal induljanak újra a két terület közötti szabadkereskedelmi egyezmény kialakításáról szóló tárgyalások - adta hírül japán kormányzati forrásokra hivatkozva a Dow Jones hírügynökség.

A japán fél arra válaszként lépett, hogy Dél-Korea októberben hasonló szerződést írt alá az Európai Unióval. A japán vállalatok egyre nagyobb hátrányt szenvednek az erős jen, valamint az elektronikai és autóipari termékekre kivetett magas európai vámtarifák miatt.

Az idézett forrás szerint Barroso elnök arra tett javaslatot, hogy már a következő év első felében esedékes EU-Japán csúcstalálkozó előtt legyenek alacsonyabb szintű egyeztető tárgyalások. Így akár az is előfordulhat, hogy a jövő évi csúcs „jó eredményekkel zárul” – tette hozzá.

Egy létrejövő egyezmény nem csak a japán vállalatoknak kedvezne: jelenleg több európai iparágat is sújt nem tarifa jellegű vám. Ellenállásukat fejezhetik ki ugyanakkor az európai autóipari, illetve a japán mezőgazdasági szektor szereplői, akiket hátrányosan érinthet a megerősödő piaci verseny.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik