Nagyvilág

Török nagyövet: Ausztria vírusként kezeli a törököket

Felháborodást váltott ki Ausztriában Törökország bécsi nagykövetének kijelentése, melyben idegengyűlölettel vádolta meg az osztrákokat - számolt be a The Guardian című brit lap.

Kadri Ecved Tezcan a Die Presse című osztrák lapnak adott interjújában azt kérte számon az ország vezetésén, hogy miért adtak osztrák állampolgárságot 110 ezer töröknek, ha úgy bánnak velük, mint egy vírussal. A diplomata szerint Ausztriában 250 ezer török bevándorlót kényszerítenek arra, hogy gettókban éljenek.

A nagykövet emellett kemény szavakkal illette az osztrák lakosságot is, akiket a bevándorlókkal szemben ellenségesnek, valamint tudatlannak nevezett. „Azon kívül, amikor nyaralni mennek, az osztrákokat nem érdeklik az idegen kultúrák” – fogalmazott a Törökország képviselője.

A török diplomata szavai nagy felháborodást váltottak ki Ausztriában, Werner Faymann kancellár szerint a nagykövet kijelentései minden osztrák embert megsértettek, a szélsőjobboldali politikusok pedig az osztrák-török diplomáciai kapcsolatok befagyasztását követelték.

Az osztrákok többsége ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz. Faymann kancellár korábban ígéretet tett arra, hogy népszavazást ír ki a kérdésben, amennyiben lezárulnak a jelenleg holtpontra jutott csatlakozási tárgyalások Ankarával.

AJÁNLOTT LINKEK:

Radikális pártok találkozója Bécsben (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik