Nagyvilág

Régi-új kormányfője lesz Iraknak

Hatalommegosztási egyezményt hoztak tető alá az iraki pártok vezetői – értesült a CNN hírtelevízió.

A megállapodás azt követően született, hogy a márciusi parlamenti választások után nyolc hónapig egyik politikai erő sem volt képes kormányt alakítani.

Három napig tartó politikai egyeztetést követően szerdán késő este sikerült megoldásra jutniuk a feleknek – mondta Ahmed Massari, az Iraqiya párt törvényhozója. Az Associated Press hírügynökség értesülése szerint Núri al-Máliki miniszterelnök újabb négy éves terminust kap kormányfőként. A közel hét órás tanácskozás során az Iraqiya – melynek vezetője Ijád Alláwi, al-Máliki kihívója- támogatásáról biztosította a megegyezést.

A közel hét óra alatt megszületett egyezség értelmében a Núri al -Máliki szövetsége jelölheti a kormányfőt, a kurdok pedig az államfőt adnák. Az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk választhatja meg a parlament elnökét. Allávi pedig – aki Núri al-Máliki kihívója volt- egy Irak biztonságáért felelős új tanácsot vezethet majd.

A Maszúd Barzáni regionális kurd elnök megerősítette a megállapodás tényét, amelyet minden politikai szereplőre nézve igazságosnak tartott, és melynek keretében a kurdok megtarthatják az elnöki posztot.

Máciusban szoros eredmény született a parlamenti választáson: Allávi pártja 91 helyet, a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Máliki pártja 89 helyet szerzett.

A Fehér Ház üdvözölte a megállapodást.

AJÁNLOTT LINKEK:

“Az iraki emberek tudják, kik a vezetőik” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik