Nagyvilág

Nem állnak sorban a magyar állampolgárságért

Szlovákiában és Csehországban nincs túl nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt -tudatta a pozsonyi, illetve a prágai magyar diplomáciai képviselet.

“Szlovákia esetében nagyon nehéz megbecsülni a lehetséges jelentkezők számát” – vélekedett Farkas Géza pozsonyi magyar konzul. Emlékeztetett arra, hogy az érvényben lévő szlovák törvények tiltják és büntetik a külföldi állampolgárság felvételét. “A szlovák belpolitikai helyzet a magyar állampolgárság felvétele ellen szól” – jegyezte meg a konzul.

“Csehországban van érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt, de az arányos az itteni magyarság számával” – mondta Fülöp Andrea prágai magyar konzul.

Szlovákiában a Robert Fico-kormány idején néhány hónapja elfogadott törvénymódosítás szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki kérvényezi egy más ország állampolgárságának a felvételét. Pozsony szerint ez válasz volt a magyar könnyített visszahonosítási lépésre. Iveta Radicová miniszterelnök ismételten megígérte, hogy az új szlovák kormány módosítja ezt a jogszabályt.

Farkas Géza elmondta, hogy ugyanakkor aránylag sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság felvételének feltételei iránt. “Előzetes időpontot a visszahonosítási kérelem beadásához eddig azonban csak néhányan kértek” – tette hozzá.

Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él – mutatott rá a konzul – a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért.

AJÁNLOTT LINKEK:

MÁÉRT: nemzeti katarzis, kevés konkrétum (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik