Nagyvilág

Már a haiti fővárosban a kolera

A haiti egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az ország nagy részét sújtó kolerajárvány elérte a 3 milliós fővárost, Port-au-Prince-t is - adta hírül a BBC News.

A január 12-i földrengés által lerombolt városban, ahol a lakók fele sátortáborokban él, a kolera gyors terjedésére számítanak. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) azt jósolja, hogy Haitiban az elkövetkező években még több tízezren fertőződhetnek meg a kórral.

A haiti egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint október óta már 643 ember életét követelte a hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegség. Port-au-Prince-ben egy kolerás halálesetet állapítottak meg, és 115 gyanúsat vizsgálnak, túlnyomórészt az egyre bővülő Cité Soleil nyomornegyedben. Országszerte már majdnem 10 ezer embert vittek kórházba a betegség tüneteivel.

„A kolerajárvány már nem csak egy egyszerű egészségügyi szükséghelyzet, hanem nemzetbiztonsági üggyé vált” – hangsúlyozta Gabriel Thimote, a közegészségügyi minisztérium főigazgatója egy sajtótájékoztatón.
Jon Kim Andrus, a PAHO igazgatóhelyettese elmondta, hogy nehéz jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, milyen méreteket ölt majd a betegség Haitiban. Az egészségügyi szervezet az 1990-es években Peruban kitört, majd 16 latin-amerikai országra átterjedt, 6 éven át tartó kolerajárvány statisztikái alapján azonban arra a következtetésre jutott, hogy akár 270 ezren is megfertőződhetnek a 10 milliós közép-amerikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik