Nagyvilág

Diákok csaptak össze a rendőrökkel Londonban

A helyszínről tíz sérültet szállítottak kórházba, köztük három rendőrt.

Valósággal megostromolta és egy időre megszállta a kormányzó brit Konzervatív Párt központjának is otthont adó londoni irodaházat az egyetemi tandíj felső határának meredek emelése ellen tüntető tömeg szerda este. Az erőszakcselekményekbe torkolló megmozdulásnak több sérültje volt, és a Scotland Yardot saját főparancsnoka is bírálta az elégtelennek bizonyult rendőri készültség miatt. A békeidőben példátlan – a brit hazai össztermék 10 százalékát meghaladó – államháztartási hiány csökkentési programjának részeként a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (2,9 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.

A tandíjakat nem a tanulmányok ideje alatt kell kifizetni, hanem utólag kell törleszteni, de csak akkor, ha a végzett diplomásoknak már állásuk van, és éves jövedelmük eléri a brit alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot (6,7 millió forint).

A brit országos diákszövetség (NUS) szerint azonban a felső tandíjhatár emelésének lehetőségével szinte bizonyosan élnek is majd az egyetemek, és ennek eredménye az lesz, hogy a diplomások több tízezer font adósságteherrel kezdik pályafutásukat.

Az NUS által szervezett szerdai tiltakozó megmozduláson esti becslések szerint 50 ezren vettek részt, és a tömeg a Millbank Towerhez – a Konzervatív Párt adminisztratív központjaként is szolgáló, 120 méter magas irodaházhoz – vonult.

A tüntetők egy népes csoportja betörte a Temze partján, a parlament épületegyüttesétől nem messze emelkedő felhőkarcoló üvegajtaját, az épületbe behatolva tört-zúzott, irodákat dúlt fel, a tetőre feljutva pedig különböző tárgyakkal, köztük tűzoltó készülékekkel dobálta az alant felsorakozott rendőröket.

Aaron Porter, a diákszövetség elnöke elítélte az erőszakos megnyilvánulásokat, és közölte: azokért nem a tüntető diákok, hanem “a soraikba beférkőzött bajkeverők” a felelősek.

A helyszínről tíz sérültet szállítottak kórházba, köztük három rendőrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik